Visual StorytellingShow. Don't tell.
|
Visual Storytelling omvat het vermogen om in de hoofden van mensen gedachten — beelden — op te roepen of om er te creëren. Het verhaal verbindt deze beelden met gevoelens. Vanuit deze gedachten en emoties leid je de perceptie en het gedrag van mensen.
|
Graphic DesignAls Graphic Designer en Beeldanimator doe ik beroep op mijn grafisch talent om awareness te creëren rond bepaalde onderwerpen. Voor diverse organisaties ontwierp ik awareness-campagnes i.v.m. veiligheid, klantgerichtheid en bewust omgaan met energieverbruik.
Hoewel het effect van zo'n campagne van snel voorbijgaande aard is, wordt ze vaak als makkelijkst toegankelijke oplossing gekozen.
|
Graphic RecordingGraphic Recording is een alternatieve vorm van verslaggeving. In plaats van wat er gebeurt en gezegd wordt op te schrijven, put ik als Graphic Recorder uit een rijke mentale beeldenbibliotheek om een workshop, bijeenkomst of brainstorm-sessie op te nemen in beelden.
Deze beelden worden vaak gebruikt als visueel anker. Ze worden gebruikt in de nieuwsbrief, op posters enz.
|
Graphic FacilitationMet Graphic Facilitation gaan we een stap verder dan Graphic Recording. Als Graphic Facilitator geef ik de mensen zelf de mogelijkheid om visuele uiting te geven aan hun gedachten en gevoelens. Dit kan onder vorm van beeldende verhalen, tekeningen of zelfs kunstige schilderijen.
Het voordeel van deze werkwijze is dat de beelden van de mensen zelf komen. Ze voelen er een grotere verbinding mee en grijpen er graag naar terug om hun 'verhaal' te illustreren.
|
|
Visual Storytelling techniekenAls Visual Storyteller maak ik gebruik van diverse technieken om verhalen te verzamelen, op te bouwen en 'viraal' te maken.
|
Photo & InfographicsJe kent vast ook wel voorbeelden hoe een beeld meer zegt dan duizend woorden. Dat komt omdat een beeld onmiddellijk wordt verwerkt door ons limbische systeem (emotionele brein) en dat de 'kritische geest' het veel lastiger heeft om visuele informatie te ontkrachten.
|
Whiteboard animationsWhiteboard animaties worden gebruikt om een verhaal in real-time te illustreren. Dit gebeurt aan de hand van cartooneske illustraties en tekeningen.
Whiteboard animaties hebben het grote voordeel dat ze de aandacht van de kijker lang kunnen vasthouden. Zeker de whiteboard animaties die met de hand getekend worden. |
Docu & FilmDaar waar foto's en illustraties de aandacht voor enkele seconden vasthouden en de animaties voor enkele minuten, kunnen documentaires en films de aandacht makkelijk tot een paar uur vasthouden.
In bedrijfscontext gaan we deze vorm van Visual Storytelling gebruiken om een bredere duiding te bieden aan complexe vraagstukken en oplossingen voor specifieke business-cases. |
|
Visual Storytelling toepassingen
Visual Storytelling is alomtegenwoordig. Wellicht heb je vandaag al reclamepanelen gezien, filmpjes op Facebook of YouTube, een slideshow, foto's, grafieken of andere illustraties. Zonder het goed en wel te beseffen hebben die je gedachten en gevoelens geleid. Je 'mood' beïnvloed. Misschien heb je vandaag al zelf zitten dagdromen of iets gevisualiseerd.
Als Visual Storyteller ga ik in bedrijven en andere organisaties aan de slag met mensen en teams, waar we doelgerichte Visual Storytelling technieken inzetten. Om te brainstormen. Een gemeenschappelijke visie te cocreëren. Gedeelde waarden te beleven of om awareness op te bouwen.
Als Visual Storyteller ga ik in bedrijven en andere organisaties aan de slag met mensen en teams, waar we doelgerichte Visual Storytelling technieken inzetten. Om te brainstormen. Een gemeenschappelijke visie te cocreëren. Gedeelde waarden te beleven of om awareness op te bouwen.
BrainstormingMisschien had je er nog niet eens bij stil gestaan, maar het overgrote deel van de mensen zijn visuele denkers. Wij denken in beelden, zien die in ons geestesoog. We kunnen nieuwe beelden creëren en deze manipuleren.
In de 17de en 18de eeuw hadden we nog niet de multimediale technologieën die ons toelieten om beelden op een efficiënte en effectieve manier over te brengen. Een gevolg hiervan was dat het 'rationele denken' geassocieerd werd met het 'onder woorden brengen' en 'beschrijven' van die beelden. Niettegenstaande deze werkwijze ons heel veel heeft gebracht, is het auditieve kanaal ééndimensionaal. Je hebt heel wat tijd nodig om gevisualiseerde gedachten in woorden om te zetten en uit te spreken. De beschrijving gebeurt dan nog dikwijls erg rudimentair; er gaat heel wat beeldende informatie verloren. Gewoon omdat niet iedereen even eloquent is in zijn of haar woordgebruik. Bovendien dient verbaal overgebrachte informatie de kritische factor te passeren. Jouw kritische geest is net als een waakhond, die elke stukje informatie gaat interpreteren om te zien of ze wel klopt met je bestaande beschrijving hoe de wereld ineen zit. Wanneer dat niet zo is, begint in je hoofd je eigen stem te weerklinken, met een kritisch stemgeluid. In het kader van een brainstormsessie zie je dan dat mensen traag op gang komen. Dat niet alle ideeën gedeeld worden. Dat mensen bij voorbaat kritisch gaan reageren op bepaalde woorden of beschrijvingen.
Dit blokkeert een effectief creatief proces. Gelukkig weten we intussen hoe deze neuro-cognitieve processen werken en hoe we ze zó kunnen sturen zodat visuele informatie snel omgezet kan worden in praktische uitwerkingen. Als Visual Storyteller faciliteer ik brainstormsessies door bijvoorbeeld gebruik maken de Imagineering techniek. Ik hanteer dus dezelfde drie stappen als die ontwikkeld en ingezet werd door de grootmeester van Visual Storytelling; Walt Disney. Het gevolg van een Imagineering oefening is dat een groep mensen bijzonder snel en gezamenlijk een aantal gemeenschappelijke ideeën kunnen co-creëren. Bovendien hebben ze meteen al een idee hoe ze die in de praktijk kunnen realiseren. |
Visie & MissieWe kennen allemaal wel de 'holle' visie en missie-statements, zoals die voortgebracht worden door dure consultants. Je herkent ze aan de aaneenrijging van containerbegrippen die vaak eindigen op '-eid' of 'eit'. Openheid, eerlijkheid, kwaliteit, integriteit, klantgerichtheid, duurzaamheid, …
In NLP noemen we deze woorden 'nominalisaties'. Het zijn holle, nietszeggende begrippen waar mensen zich vaak geen 'beeld' bij kunnen voorstellen. En dat voor iets wat voor een inspirerende visie moet doorgaan. Het woord 'visie' zegt het al; wat mensen nodig hebben is een gemeenschappelijk beeld over wat er moet gebeuren, kan gebeuren of nodig is om de wereld een stukje beter te maken. Als Visual Storyteller maak ik graag gebruik van technieken uit systeem- en scenariodenken om vanuit diverse belangen, ideeën en dynamieken op één gemeenschappelijk beeld uit te komen. Dat beeld gaan we vervolgens met verhaaltechnieken verrijken zodat ze ook bedoelde emotionele respons losmaakt. De kenmerken van een inspirerende visie zijn dat:
Als Visual Storyteller faciliteer ik visie-missie oefeningen voor allerlei soorten organisaties en bedrijven. De uitkomst is een uitgesproken en heldere gemeenschappelijk visie die aan bovenstaande kenmerken voldoet. Het zorgt ervoor dat alle betrokkenen zich de opdracht (of 'missie') aanmeten om de visie te ondersteunen en/of te helpen realiseren. |
WaardenbelevingOver waarden is al veel inkt gevloeid. Het probleem met de 'beschrijving' van waarden is dat ze altijd beperkend zijn. Wat jij belangrijk vindt en waar jij van overtuigd bent zit immers diep geworteld met jouw persoonlijke beleving van wat een bepaalde waarde betekent.
Probeer maar eens een definitie te geven aan 'gelijkwaardigheid'. Elke definitie zal tekort schieten aan jouw persoonlijke belevingen, van momenten waarop jij als on-evenwaardig bent benaderd of behandeld. Je herinnert je misschien nu al zo'n concrete situatie, waar je nog steeds een gevoel aan overhoudt, die maar moeilijk onder woorden te brengen is. Visual Storytelling kan hier een belangrijke rol vervullen, omdat we kunnen gebruik maken van beeldende metaforen; symbolen, semiotiek en verhaal-archetypes. Bovendien weten we nu ook hoe we best gebruik kunnen maken van visuele memes om de waardenbeleving overdraagbaar en viraal te maken. Stel je maar even dat beeld voor van Alan Kurdi, het syrische jongetje dat aangespoeld ligt op een verlaten strand aan de voet van Europa. Dat éne beeld heeft de poorten voor de vluchtelingen opengezet. Zo krachtig werken beelden wanneer ze gekoppeld zijn met wat mensen direct affecteert; hun hoogst persoonlijke waarden. Visual Storytelling brengt hele groepen mensen op de been naar gemeenschappelijke belangen en doelstellingen. Als Visual Storytellers gaan we gebruik maken van krachtige beelden waar mensen emotioneel op verbinden. We maken daarbij bijvoorbeeld gebruik van Graphic Facilitation technieken om gedeelde waarden naar boven te brengen en te verbinden met sprekende verhalen. Op die manier brengen we mensen in teams in contact met hun 'Hero's Journey'. Hun eigen heldentocht waarbij ze hun eigen waarden-drempels en beperkende overtuigingen zullen overstijgen. |
CultuurveranderingWellicht de meest gevraagde toepassing van Visual Storytelling is in het kader van verandering. Verhalen zijn immers zo oud als de mensheid zelve. De kracht van een beeldend verhaal is dat ze bijzonder gemakkelijk doorgegeven wordt.
Beklijvende veerhalen hebben immers als gemeenschappelijk kenmerk dat ze bijzonder viraal zijn. Het worden dragers van de cultuur. Een manager kan nog zó zijn best doen om een verandering erdoor te duwen; wanneer er geen draagvlak is voor die verandering zal de hele oefening moeizaam verlopen en veel frustratie teweegbrengen. Zowel bij de betrokken mensen als bij de manager zelf. En dat alles ten koste van tijd en geld. Door middel van Visual Storytelling technieken kan een leider zijn of haar mensen makkelijk in beweging brengen. Door de gewenste cultuurelementen in beeld te brengen onder vorm van beeldende metaforen, archetypes en symboliek kunnen gemeenschappelijke waarden en overtuigingen gecultiveerd worden. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop bekende merken, zoals Nike of Apple hun producten aanprijzen. Die beeldende boodschappen zijn steeds geladen met impliciete waarden. Als Visual Storyteller hanteer ik gelijkaardige technieken om met groepen en teams een verandering teweeg te brengen. De verhalen worden zó ontwikkeld dat ze een viraal karakter krijgen en échte attractors worden in het culturele bewustzijn van de organisatie. |