Eergisteren was ik op familiebezoek. Heel leuk, vooral omdat er kleine kinderen waren. Kinderen proberen de wereld om hen heen te begrijpen, en hebben zelf nog geen referentiekader om nieuwe informatie te plaatsen. Hun kaart van de wereld is erg beperkt, en ze zijn afhankelijk van volwassenen om hun kaart te verrijken. Ze stellen dan ook veel vragen, die wij naar best vermogen proberen te beantwoorden.
“Waarom eet een koe gras?” — omdat ze daar melk van maakt. “Waarom maakt een koe melk van gras?” — omdat wij die dan kunnen drinken. “Waarom drinken wij melk?” — omdat melk gezond is voor ons. “Waarom is melk gezond voor ons?” — ... Als volwassene geef je het al gauw op. En dus gaan we maar dingen verzinnen. Alhoewel de vragen eenvoudig zijn, kan het antwoord op een “waarom” vraag complex zijn. Dat komt omdat “waarom” vraagt naar een overtuigingen en waarden. Denk even aan een situatie waarin je gefaald hebt. Toen je dit deed, en je baas (of man, of vrouw) zou je vragen: “Waarom deed je dit?” blokkeer je. Omdat er gevraagd wordt naar de reden, en niet de directe oorzaak van je acties. Er wordt gepeild naar je overtuiging, je waarden om iets te doen. En die kunnen heel relevant zijn voor jou, maar moeilijk uit te leggen aan iemand anders. Mocht iemand je op dat moment vragen: “Wat was de specifieke aanleiding om dit te doen?” of “Hoe ben je er specifiek toe gekomen om dit te doen?” dan blokkeer je niet. Je wordt immers op een denkproces gezet wordt waarin je in stappen begint te denken. Vermijd dus zelf ook om “waarom” te vragen als je eigenlijk wil dat iemand je vooruit helpt. “Waarom is melk gezond voor ons?” vraagt bijvoorbeeld naar een overtuiging. Er zijn mensen die bewust geen melk drinken omdat ze geloven dat dit hun gezondheid schaadt. Als je zelf een “waarom” vraag krijgt, dan kun je die herkaderen als: “Wat was de specifieke aanleiding?” of “Hoe dacht ik specifiek te werk te kunnen gaan?”. Of je kunt natuurlijk antwoorden: “Ik geloof dat melk gezond is omdat het veel Calcium bevat. En ik geloof dat Calcium goed is voor onze botten.”
0 Reacties
Laat een antwoord achter. |
AuteurAls trainer en coach krijg ik regelmatig vragen. Via deze blog deel ik de inzichten die hieruit voortvloeien. Archieven
November 2019
Thema's
Alles
|