'Mislukken' is een door de mens uitgevonden concept. Software programmeurs zullen zeggen dat een routine mislukt, wanneer ze een instructie niet correct uitvoert. Er kan een bug in de software zitten, waardoor de computer niet doet wat ze zou moeten doen. En dat is een fout. Programmeurs bekijken het mislukken logisch en objectief. Ze traceren de fout en lossen die op.
Problemen ontstaan wanneer we betekenis koppelen aan mislukkingen. Opnieuw worden we hier automatisch toe verleid. En wanneer we in een bepaalde opdracht mislukken, generaliseren we dit en zeggen we tot onszelf: "Ik heb een fout gemaakt". "Ik faal". "Ik ben een mislukkeling". Wanneer we dit dikwijls doen, ontstaat een negatief zelfbeeld. En het zal erg veel inspanning kosten om dit negatieve beeld te herstellen. We kunnen dus beter vermijden dan genezen. We moeten de kern van het probleem aanpakken en onszelf vrijmaken van de idee dat we kunnen mislukken. Want mislukken bestaat niet. Hoe doe je dit? Door objectief naar situaties te kijken. Observeer de situatie, als vanop afstand, en ga na wat je eruit kunt leren. En vergelijk de les die je hebt geleerd met de prijs die je hebt betaald. Ik kan je nu al vertellen dat je zult merken, dat die les een koopje is. Altijd.
0 Reacties
Laat een antwoord achter. |
AuteurAls trainer en coach krijg ik regelmatig vragen. Via deze blog deel ik de inzichten die hieruit voortvloeien. Archieven
November 2019
Thema's
Alles
|