Systemic NLP
  • Home
  • NLP training
    • Online NLP training >
      • Systemic NLP Trainer Youtube kanaal
      • NLP Intensive
      • Breinpiraten
    • NLP Workshops >
      • NLP Praktijksessies
      • NLP Thema Workshops >
        • NLP voor Managers en Leidinggevenden
        • Coachend verkopen met NLP
        • NLP voor Coaches
        • NLP voor Ondernemers
        • Win-win onderhandelen met NLP
        • NLP voor Marketeers
        • Het debat winnen met NLP
        • NLP voor Starters
        • NLP voor Consultants
    • Gecertificeerde NLP Practitioner & NLP Master Practitioner opleidingen (Gent) >
      • NLP Practitioner Flex
      • NLP Master Practitioner Flex
      • Systemic NLP Practitioner
      • Systemic NLP Master Practitioner
    • NLP Masterclasses >
      • NLP Masterclass - Modeler Coach
      • NLP Masterclass - Personal Mastery & Generative NLP
      • NLP Masterclass - Belief Change
      • NLP Masterclass - Cultural Change
      • NLP Masterclass - Storytelling
      • NLP Masterclass - Deep Trance
      • NLP Masterclass - Thought Control
  • NLP coaching
  • Visual Storytelling
  • Blog
  • Auteur
  • Contact

@CoachSteff's Blog

Blijf doen wat werkt. Stop met wat niet werkt.

6/19/2007

0 Reacties

 
Telkens wanneer ik merk dat iets niet lukt, probeer ik om nog eens hetzelfde te doen. Opnieuw. En opnieuw. En altijd maar harder. En zoals zovelen stoot ik mezelf altijd weer aan dezelfde steen...
Wanneer je merkt dat iets niet werkt. Verander dan iets aan je strategie.
Heel veel mensen zijn niet bereid om hun strategieën en tactieken aan te passen. Ze betreden altijd dezelfde platgetreden paden. Ze denken er niet bij na.
Nochtans betekent mens zijn dat we in staat zijn om iets te veranderen. Al is het maar een kleine aanpassing. Zodat een bepaalde strategie om iets te bereiken wél werkt.
Omgekeerd kan ook. Enkele jaren geleden had ik op een bepaald moment 'geluk'. Wat ik wilde bereiken, lukte. Denk je dat ik toen heb nagedacht over de manier waarop ik iets deed, die mij succes brachten? Mis poes! Natuurlijk niet. Genietend van de roes van het geluk, deed ik gewoon voort. En algauw vergat ik wat ik op dat moment anders deed...

Het is fantastisch om mens te zijn.
Omdat wij ons wel degelijk kunnen herinneren wat we enige tijd terug deden. En hoe dit ons tot succes heeft geleid. Wanneer ik iemand coach, dan vraag ik daar dikwijls naar, via een aantal sleutelvragen.
  • "Hoe heb je de dingen toen aangepakt?"
  • "Hoe deed je dit?" "Hoe deed je dat?"
  • "Wat heb je geleerd op het moment dat ...?"

Mensen zijn bijna altijd in staat om zich momenten, acties en strategieën te herinneren die hen succes of geluk hebben gebracht. Door naar de specificiteit te vragen over de omstandigheden, gedrag, vaardigheden en technieken, kunnen we de eigenschappen van een succesvolle strategie bepalen.
Wanneer we deze oefening doen, dan realiseren ze zich plots, dat ze een goede manier gevonden hadden om bvb. meer tijd voor zichzelf te hebben, meer geld te vergaren, meer succes in het daten, gezondere relaties te onderhouden, ... En dan beseffen ze: "Waarom, in 's hemelsnaam, ben ik gestopt met die manier om ... ? Dat werkte zó goed!"
Mensen staan vaak niet stil op momenten dat iets lukt. Nochtans is dat nu net het moment waarop we iets kunnen bijleren.
​
En nog zoiets. Heel vaak denken we, dat een bepaalde manier om iets te doen gewoon niet kan werken, omdat het te gemakkelijk lijkt.
Blijf bij je bewustzijn wanneer je succes bereikt. Wanneer je een carrière boost krijgt. Wanneer je een nieuwe vriend(in) versiert. Wanneer je gelukkig bent. Neem nota wanneer je hoort dat iemand anders een succesvolle strategie heeft, of je dit nu hoort via collega's, familie of vrienden, of op TV of in de media. Leer. 
Blijf doen wat wél werkt. Stop met wat niét werkt.
0 Reacties

Checklist voor het herkennen van een goede coach.

6/11/2007

0 Reacties

 
Ik krijg veel de vraag gesteld, waaraan je een goede coach kunt onderscheiden. Want persoonlijke coaching en bedrijfscoaching zijn in opkomst. Vijf jaar geleden werden problemen in teams opgelost, door met z'n allen even op retraite te gaan. Je trok met een trainer en wat collega's naar een chalet in de Ardennen, maar als je terugkwam werd je met dezelfde, aloude gewoonten geconfronteerd.

Meer en meer wordt coaching als beter en effectiever alternatief aanzien. En dat is ook terecht. Doordat een coach iemand individueel benadert, kunnen er duurzame, blijvende effecten gerealiseerd worden. Dat is nodig. Leidinggevenden zijn door de jaren heen steeds verder van hun personeel af komen te staan. Daarbij leek je vijf jaar geleden nog incompetent als je om hulp vroeg. Nu is het zelfs chic. Waarom zou je immers niet aan jezelf werken?

Echter, omdat coaching als beroep nog vrij nieuw is, zit er veel kaf tussen het koren. Hoe kun je een goede coach herkennen?
Coach Checklist
  1. Een goede coach spreekt vanaf het begin concrete doelen af. Hij vraagt om commitment (toewijding) en zal in functie van de afgesproken doelstelling een kader creëren.
  2. De coach moet je kunnen vertellen wat je aan het eind van een gesprek zult hebben bereikt.
  3. Een goede coach houdt het functioneel en doelgericht. Hij is geen therapeut. Slechte coaches wroeten onnodig in je privèleven. 
  4. Let op de kosten. Een coach kost tussen vijftig en tweehonderd euro per uur. Met maximaal vijf sessies moet je zijn geholpen.
  5. Hoed je voor coaches die met je meepraten, of die op je inpraten. Meepraten of inpraten is niet hetzelfde als coachen.
  6. Kijk naar referenties. Een goede coach heeft goede referenties.
  7. Kijk of de coach bij een erkende coaching vereniging is aangesloten of door een erkende coaching school is gekwalificeerd.
​
Onthou deze 7 punten wanneer je bij een coach ten rade gaat. Het zal je helpen om daadwerkelijke veranderingen in je leven te integreren. Voor meer informatie van een erkende beroepsvereniging, kun je terecht bij: International Coach Federation Belgium.
0 Reacties

Haal het beste uit de mensen rondom jou.

6/7/2007

0 Reacties

 
Enige tijd terug schreef ik hoe belangrijk het is om je met succesvoorbeelden te omringen. Nu weet ik best, dat dit gemakkelijker gezegd is dan gedaan. Heel wat mensen uit onze omgeving zijn niet de meest succesvolle, genereuze, evenwichtige en positieve invloeden die we zouden wensen. 
Iedereen wordt beïnvloed door de omgeving, en de mensen uit die omgeving. Soms kan een vriend, een familielid, een collega of een partner je helemaal naar beneden trekken. Soms krijg je het gevoel dat je, door bij zo iemand te zijn, helemaal leegloopt. Geen energie meer krijgt. 
De meest voor de hand liggende oplossing is om zo weinig mogelijk in contact te komen met die mensen, die je op zo'n manier tegenhouden of naar beneden halen. En in vele gevallen is dit inderdaad de goede keuze. Wanneer we zelf willen groeien, is het goed om ons met positieve invloeden te omringen, niet met negatieve.
En toch, in de échte wereld, is dit niet altijd mogelijk. Eigenlijk is het nog beter om, in plaats van die mensen af te stoten, het beste uit hen te halen. Iedereen heeft wel ergens iets die hem in een positieve mood brengt. Een hobby, een passie, een omgeving. 
Denk bijvoorbeeld aan een vriend of familielid, of een collega, die vaak negatief is. Wanneer was hij of zij in een positieve mood? Wanneer heb je hem of haar zien schitteren of lachen? Misschien tijdens het kijken naar een voetbalwedstrijd. Misschien tijdens een bezoek aan een museum. Misschien op het strand, aan zee. 
Dan kun je er zelf voor zorgen dat je die persoon in die positieve modus brengt, wanneer je met hem of haar naar een voetbalwedstrijd gaat kijken, of een museum bezoekt, of naar zee trekt.
In plaats van zelf het slachtoffer te worden van de negatieve invloed van de mens(en) uit je omgeving, breng jij hen in een positieve atmosfeer. Zo kun je op een gezonde manier met hen omgaan, zonder dat dit bijzondere energie van je vraagt.
0 Reacties

Word egoïstisch, om genereus te worden.

6/6/2007

1 Reactie

 
Thomas J. Leonard, één van de grondleggers van persoonlijke coaching, besprak dit onderwerp in zijn boek: "The Portable Coach". We hebben het niet over het soort egoïsme die egocentrisch gericht is of narcicistisch is. We hebben het hier over jezelf op de eerste plaats zetten. Jij bent zelf een prioriteit in je leven, zodat je genereurs kan worden. Zodat je aan anderen kunt geven.
Dit heb ik ook zelf geleerd. Net omdat ik de voorbije jaren heel veel heb geleerd en ervaringen heb opgezocht die veelbetekenend waren voor mij, voel ik me nu beter dan ooit in staat om aan anderen te geven.
Egoïsme en genereusiteit zijn dus geen twee uiteinden van hetzelfde spectrum, maar zijn complementair aan elkaar. Om écht te groeien en succesvol te worden, kun je tegelijk jezelf (voor jezelf) op de eerste plaats stellen, en teruggeven aan anderen.
Heb je ooit iemand ontmoet die ongeloofelijk genereus was, en die zichzelf voortdurend wegcijfert? Is die man of vrouw écht in staat om anderen te helpen, als die persoon zijn of haar eigen groeipotentieel beknot?
Heb je ooit iemand ontmoet die ongeloofelijk egoïstisch was, en die niet meer ziet welk effect hij of zij heeft op de buitenwereld? Een narcicistisch persoon die enkel bijdraagt uit eigenbelang? 
Deze twee extremen leiden elk apart tot negatieve resultaten. Echter, wanneer je beide principes volledig integreert in je eigen persoonlijkheid, om werkelijk bij te dragen aan de levens van anderen, kun je bijzonder positieve effecten verwachten.
1 Reactie

    Auteur

    Als trainer en coach krijg ik regelmatig vragen. Via deze blog deel ik de inzichten die hieruit voortvloeien.

    Archieven

    November 2019
    April 2019
    Februari 2019
    Augustus 2018
    April 2017
    Juli 2013
    Juni 2013
    September 2012
    Augustus 2012
    Februari 2012
    Maart 2011
    Augustus 2010
    Juli 2010
    Mei 2009
    Maart 2009
    Februari 2009
    Januari 2009
    December 2008
    November 2008
    September 2007
    Augustus 2007
    Juli 2007
    Juni 2007
    April 2007
    Maart 2007
    Januari 2007
    December 2006
    November 2006
    Augustus 2006
    Juni 2006
    Mei 2006
    April 2006

    Thema's

    Alles
    Beïnvloeden
    Coaching
    Communicatie
    Emoties
    Emotionele Intelligentie
    Everything 2.0
    Herkaderen
    Identiteit
    Invloed
    Job
    Lichaamstaal
    Motivatie
    NLP
    NLP Toepassingen
    NLP Video
    Persoonlijke Ontwikkeling
    Succes
    Time Management
    Verkoop
    Zelfbeeld
    Zelfontwikkeling

    RSS-feed

Overzicht

NLP Training
NLP Coaching
​NLP Video's
NLP Blog
Visual Storytelling

Bedrijfsinformatie

Stephan Vanhaverbeke
@CoachSteff BVBA
Geraardsbergsesteenweg 147
​9860 Oosterzele
+32 9 324 16 16
BE0455903265 

Ondersteuning

Contact
​Privacy en voorwaarden

We support Creative Fair Play
Foto
© COPYRIGHT 2006-2017, STEPHAN VANHAVERBEKE
ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
  • Home
  • NLP training
    • Online NLP training >
      • Systemic NLP Trainer Youtube kanaal
      • NLP Intensive
      • Breinpiraten
    • NLP Workshops >
      • NLP Praktijksessies
      • NLP Thema Workshops >
        • NLP voor Managers en Leidinggevenden
        • Coachend verkopen met NLP
        • NLP voor Coaches
        • NLP voor Ondernemers
        • Win-win onderhandelen met NLP
        • NLP voor Marketeers
        • Het debat winnen met NLP
        • NLP voor Starters
        • NLP voor Consultants
    • Gecertificeerde NLP Practitioner & NLP Master Practitioner opleidingen (Gent) >
      • NLP Practitioner Flex
      • NLP Master Practitioner Flex
      • Systemic NLP Practitioner
      • Systemic NLP Master Practitioner
    • NLP Masterclasses >
      • NLP Masterclass - Modeler Coach
      • NLP Masterclass - Personal Mastery & Generative NLP
      • NLP Masterclass - Belief Change
      • NLP Masterclass - Cultural Change
      • NLP Masterclass - Storytelling
      • NLP Masterclass - Deep Trance
      • NLP Masterclass - Thought Control
  • NLP coaching
  • Visual Storytelling
  • Blog
  • Auteur
  • Contact