Vandaag was de laatste cursusdag van de Systemic NLP Master Practitioner opleiding. Voor sommigen betekent dit het sluitstuk van een ontdekkingstocht, die ze twee jaar geleden zijn gestart. Ik was daarbij hun trainer, hun getuige en hun medereiziger.
Eén van de basisconcepten in Systemic NLP is “Sponsorship”. Iemand sponsoren betekent dat je in iemand gelooft. Dat je hem of haar herkent en erkent. Dat je dat ook expliciet duidelijk maakt door het uitsturen van sponsorboodschappen, zoals:
Ook voor mij was dit een reis. Eén die ik had aangevangen vele jaren terug, toen ikzelf voor het eerst met NLP in aanraking ben gekomen. Toen was voor mij al snel duidelijk dat ik ooit NLP trainer ging worden. Maar trainer ben je, als je ook effectief training geeft. Niet enkel omdat het vermeld staat op één of ander certificaat. Als Systemic NLP Trainer nam ik deze mensen mee in hun ontwikkeling naar Practitioners en Master Practitioners. Tegelijkertijd ben je dan trainer en sponsor, maar ook gezel en medereiziger. Een “compagnon” die toevallig misschien, wist in welke richting het schip zou varen. Het schip voer uit, en nam mensen mee aan boord op hun heldentocht. Bij momenten kregen ze opdracht om in hun eigen scheepjes hun eigen terrein te verkennen. Om dan terug te komen om samen hun ervaringen te delen. Maand na maand. Blok na blok zagen we hoe verkenners gidsen werden, en omgekeerd. We overstegen drempels en bevochten demonen. We zochten sponsors en vonden resources voor het leven. Tenslotte kwamen we terug thuis. Samen, “a part of” het gezelschap, en tegelijkertijd ook individueel, “apart from” elkaar. Deze verscheidenheid stimuleert en voedt het veld. Het was zeer mooi om dat te kunnen zien gebeuren. Als medereiziger realiseerde ik mij dat er naast “Sponsorship”, ook zoiets bestaat als “Companionship”. En daarbij ontdekte ik, op mijn eigen “Hero’s Journey” een nieuwe waarde. Een waarde, die ik waarlijk deel met mijn “companions” Systemic NLP Master Practitioners. Een waarde die ons verbindt en richting geeft. Companionship is voor mij een existentiële waarde geworden. Ik voel me erdoor geroepen en vervuld. Daar ben ik vandaag – met heel mijn hoofd, hart en buik – getuige van.
0 Reacties
Systemic NLP bevat de termen "Systemisch" en "NLP" (Neuro-Linguistisch Programmeren). Daarbij worden deze twee termen expliciet in relatie met elkaar gebracht en vormen zo tevens één geheel.
"Systemisch" betekent dat we rekening houden met de samenhang die ontstaat door de relaties en interacties tussen elementen in een geheel. Hieruit ontstaat een dynamiek die complex gedrag vertoont. Dit is typisch voor alle sociale systemen (mensen, teams, organisaties). De assumptie dat je het gedrag van sociale systemen op lineaire wijze kunt voorspellen is een illusie. Het ontwikkelen van systemisch inzicht kan je hierbij helpen. "Neuro-Linguïstisch Programmeren" (NLP) werd ontwikkeld in de jaren 70 aan de Universiteit van Santa Cruz, California (USCS). Psychologiestudent Richard Bandler en docent Linguïstiek John Grinder lagen aan de oorsprong van NLP. In de decennia daarna is NLP uitgegroeid tot een psychologische toolbox die momenteel aan de basis ligt van heel wat opleidingen m.b.t. communicatie, verkoop, leiderschap enz. Systemic NLP, ook "Third Generation" NLP genoemd, laat je toe om NLP technieken in te zetten voor jezelf, de ander en omringende systemen (teams, organisaties, families, …) De principes van Systemic NLP werden uitvoerig beschreven door Robert Dilts. Hij ontwikkelde o.a. de "Logische Niveaus". De principes hiervan zijn intussen gemeengoed geworden in alle management-opleidingen (bvb. voor het ontwikkelen van een collectieve Visie, Missie, Waarden, …) alsook coaching opleidingen. Velen hebben de 'Logical Levels' bestudeerd, beschreven, toegepast en soms ook vergruisd. In elk geval stond Robert Dilts voor de ontwikkeling van Systemic NLP onder heel sterke invloed van Gregory Bateson, die tevens doceerde aan het UCSC. Gregory Bateson was een systeemdenker pur sang. Als non-conformist weerhield hij zich van elke vorm van interpretatie en beschouwde de werkelijkheid, in al haar facetten en rijkdom, als deel van een "Supreme Cybernetic System". Vanuit zijn antropologisch werk had Bateson een heel sterke invloed op "Familietherapie", wat later is uitgegroeid tot "Systemic Constellations" en "Systemic Coaching", ook gekend als familieopstellingen en systeemopstellingen. In Systemic NLP werden sinds de jaren 90 steeds meer elementen ingebouwd uit het Generative Trance werk van Stephen Gilligan. Robert Dilts en Stephen Gilligan beïnvloedden elkaar en dit leidde tot "Generative NLP". Doorheen deze hele ontwikkeling heeft NLP heel wat kritiek en tegenwind gekregen. Het wordt soms afgedaan als een pseudowetenschap, niet gefundeerd in de klassieke psychologie. Meestal wordt bij deze kritiek voorbijgegaan aan het feit dat NLP eenvoudig een "toepassingsmethode" aanreikt. Daarbij wordt uitgegaan van het "utilization"-principe: als je iets vindt dat werkt, dan kun je hiermee aan de slag! Al deze technieken en principes kun je zelf leren toepassen, door de opleiding "Systemic NLP Practitioner" te volgen, bvb. aan de ubeon | academy. Deze opleiding is bedoeld voor wie NLP wil leren toepassen in eigen consulting- of coaching-praktijk of als manager of ondernemer. |
AuteurAls trainer en coach krijg ik regelmatig vragen. Via deze blog deel ik de inzichten die hieruit voortvloeien. Archieven
November 2019
Thema's
Alles
|